Рискове от заеми за земя и как да ги избегнем

Ключовият момент при закупуването на земя на кредит е нейната реална стойност. Тук всъщност е заровен ключовият препъни камък, защото пазарът днес е напълно нерегулиран. Както и преди, няма единен кадастър на земята, който оставя ценообразуването в този сегмент непрозрачно, все още има неясноти в законите, което значително увеличава рисковете при сключване на сделки.

Втората точка е оценката на земята. В тази посока практически няма добри специалисти. Ето защо уважаващите себе си банки не изпращат клиенти при експерти, а се опитват да предоставят своя собствена оценка.

Клиентът може да проведе независима оценка, но за това ще трябва сам да потърси специалист. Таксата за услугите на специалист се начислява или в „общия банков пакет“, ако експертът се предоставя от банката, или от вашия собствен портфейл поотделно.

Ако правната чистота на сайта оставя място за съмнение, някои банки прилагат застраховка за собственост (застраховка на имуществени права върху недвижими имоти). Купувачите на земя обаче рядко са задължени да купуват такава застраховка. В тази връзка възникват незначителни затруднения със застрахователните компании, които понякога се оказват не готови да вземат под заглавието не обичайните недвижими имоти, а земята.

Застраховката на земята ежегодно ще изпразва джобовете на кредитополучателя със средно 0,5% от сумата на заема. Логично може да се предположи, че поради трудната ситуация на пазара на земя банките ще предпочетат да играят на сигурно място и ще задължат купувачите да купуват застрахователни полици, които ще ги предпазят от възможни правни конфликти. Нито една банка обаче не говори за този вид застраховка.

Всички институции са длъжни да застраховат самата земя, тоест обект на залог срещу същото нещо, срещу което са застраховани къщите и автомобилите – срещу пожар, природни бедствия, наводнения и други неща. Банкерите обясняват такива изисквания с факта, че цената на парцел след наводнението или изгарянето на всички култури може да падне рязко. Такава политика струва средно 0,3-0,6% от прогнозната стойност на сайта. Вярно е, че някои банки също настояват купувачът да застрахова собствения си живот. И това ще струва още 0,3% от сумата на заема.

Колкото и бързо да расте кредитирането на недвижими имоти, информираността на купувачите и част от брокерите за характеристиките на такъв продукт като земя и правните тънкости при обработката на сделките с нея практически не се променя. Също така проблемът с нечестността на някои посредници, които крият непривлекателните характеристики на парцела за продажба, не губи своята актуалност.

Източник: https://krediti24.com/Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *