Прогнози за музиката на прага на новото десетилетие

Всяка година музикалните експерти следят тенденциите и правят прогнозите за развитието на музиката и музикалния бизнес. Сега обаче навлизаме в ново десетилетие и нещата може би ще изглеждат много по-различни след няколко години. Ето какво предвиждат музикалните експерти.

 

Навлизането на изкуствения интелект ще промени музикалния бизнес в различни посоки. Музикантите ще могат да разчитат на нови приложения за реклама, за представяне пред своята публика; също така ще бъде засегнат и творческия процес.

 

Албумите ще започнат да стават рядкост. Това е лошо от една страна защото групи правещи музика по класическия начин ще трябва да се срещнат с конкуренцията на музиканти свирещи сами и произвеждащи музика подходяща за стрийминг, и изобщо за разпространение онлайн. Това се случва защото няма расте поколение, което няма афинитет към концептуалност, към усещане за слушане на цял албум, към развитие на фенство към една група.

 

Търсенето на музиката ще става чрез плейлисти подбирани от алгоритми на базата на зададеното настроение от меломаните. Нещо като тематични радио програми, но напълно персонализирани.

 

Музикантите все повече ще създават съдържание за филми, игри, ще има още по-голямо смесване на жанрове. Многото телевизионни формати ще продължават да приласкават музиката, за да я използват за собствени цели. Това може да има негативен ефект, който така или иначе вече е видим в качеството и съдържанието на музикалните продукти.

 

Поп музиката ще става все по-интернационална. Това е възможно заради глобализацията и заради развиващия се музикален софтуер. Ако преди светът беше доминиран от англо-американската поп сцена, той кой знае какви чудеса ни очакват в бъдеще, след като вече минахме през Гагнам стайл, Деспасито и други такива сериозни дразнители за истинския музикантски афинитет.

 

Ето това са само част от нещата, които предстоят, поне на теория. Така че ако се чудите дали да си купите музикален инструмент и да почнете да свирите, не се чудете, направете го. Дори да не стигнете до музикалната индустрия, това ще обогати живота ви. Ако пък имате по-големи планове, използвайте музикалния си талант и сами променете тенденциите – доколкото е възможно!

Източник: https://music-store.bg/

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *