Нека вечерта в бара да не се превръща в трагедия

Понякога плановете ни за деня не се случват точно както искаме. Появява се колега, който иска да почерпи за рождения си ден след работа и трябва да се отправите с колата към бара, вместо да се приберете в къщи.

Тук вече става сложно. В бара няма как да не изпиете поне едно питие, а това автоматично ви прави неспособен да шофирате колата, с която сте дошли. Не е вариант да я оставите пред бара и да се проберете с такси, тъй като на следващия ден ще трябва да ходите да я прибирате. Не е сигурно дали няма да ви я повредят хулиганите през нощта. Това си е опасно. Партито на колегата ще ви излезе прекалено скъпо.

Най-добрия вариант е да се обадите на фирма, предлагаща услугата Drink and drive. Така ще се приберете у дома със собствената си кола, без да я шофирате вие.

Друг проблем, с който трябва да се справите вечерта, е да не се напиете безпаметно и на следващия ден да се събудите с ужасен махмурлук.  Или пък още в заведението да започнете да се излагате като налитате на бой или да прегръщате всички гости на заведението.

Учени споделят нещо странно, което според тях ще ви спести много неприятности с алкохола. Активната суха мая, която обикновено се използва като средство за производство на хляб и тестени изделия, съдържа група ензими, наречени алкохолни дехидрогенази (ADH). ADH, който се среща естествено при хора и други животни, подпомага разграждането на алкохолите, които иначе биха били токсични за организма. Чернодробните клетки са единствените клетки в тялото, които произвеждат достатъчно ADH, за да разграждат алкохола със значителна скорост, но не са достатъчни, за да ни предпазят от напиване, когато прекалите с питиетата.

Тъй като активната суха мая съдържа ADH, ако я консумираме преди пиене, ензимът ще може да атакува алкохола още в стомаха – преди да е влязъл в кръвния поток и в черния дроб.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *