Музиката в киното и рекламите

Музикантите не се изявяват само на сцената и в студиото, където записват своите произведения. Те могат да бъдат наети да запишат филмова музика (особено ако са част от оркестър) или да правят музика за реклами. Музикалните естети често отхвърлят такава музика и я критикуват, дори се чудят защо се дават Оскари за филмова музика. Разбира се, че си има обяснение затова и то е свързано с културната индустрия, която е машина за милиарди долари.

Практиката при рекламите е все повече да се използват готови песни, познати на публиката, за които самите рекламодатели си плащат. В миналото обаче музикантите не са продавали толкова лесно песните си и са били доста ревниви творчеството им да се използва в реклама на нещо, което самите музиканти никога не биха използвали дори.

В кино индустрията нещата са на много по-високо ниво, но това зависи и от кино продукцията. Ако даден музикант следва пътя си и попадне в реномиран класически оркестър, няма да е никак чудно един ден да попадне в студио със своите колеги, където ще записват филмова музика. Още повече, от началото на историята на киното се е събрала толкова много филмова музика, че тя се представя на концерти пред публика. Големите продукции по света дори надскачат това, като започнаха да е правят и представления с оркестър на живо, който свири музиката от филма, докато той се показва на екрана.

Критиката винаги е подценяла филмовата музика, защото според нея, във филмите композиторите не търсят естетическото удоволствие и съвършенството в музикалното творчество, но просто следват сценария, за да предадат едно или друго усещане в дадена сцена. Не са малко и случаите когато една песен става популярна по света защото е част от саундтрака на даден филм.

Музиката може да има различен ефект в рекламите. Тя се прави с цел да засегне емоционална страна.  Привличащата мелодия също може да помогне на хората да запомнят даден продукт по-добре, което го прави по-голям шанс да помислят за закупуването му. Не случайно големите корпорации инвестират в рекламите си по Коледа особено в музика, която е записана от оркестър и звучи много по-авторитетно. За обикновените музиканти, които получат оферта да направят музика реклама винаги остава на тяхната воля дали да приемат и дали да направят този лек скок встрани от обичайните си музикални занимания.

Източник: musicshopbg.com

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *