Как се пере олекотена завивка?

Олекотените завивки попиват нашата пот, дъх и себум, дори когато лицевата част е изработена от най-плътните материи. Ако не виждате очевидно замърсяване по олекотената завивка, това не означава, че го няма. Пълнителят може да абсорбира неприятни миризми или да се превърне в място на разпространение на прахови акари, така че правилната грижа и редовната поддръжка за завивките е от съществено значение. Въпросът е само как правилно да ги почиствате у дома, за да не ги развалите.

Пералня

Повечето олекотени завивки се перат в домашна автоматична пералня, ако следвате препоръките на производителя за избор на режим и препарат,  които можете да ги перете без да ги деформирате. Това обикновено е деликатно (ръчно) пране при 30 ° C. Внимавайте – завивките с пълнеж от вълна (камилска или овча) са особено чувствителни към топлина и при пране на 35 ° C губят своята гъвкавост, превръщайки се в плътен груб слой.

Характеристики на пране на завивките в перална машина:

– отстранете плика;

– когато поставяте завивката в барабана, сгънете го 2-3 пъти и го завъртете на руло за равномерно измиване и изплакване;

– оставете част от барабана празна и не претоварвайте пералната машина;

– използвайте препарати, препоръчани по отношение на пълнителя;

– дайте предимство на течните продукти (прахове и омекотители) за пране.

Можете да намалите количеството на гела (особено, ако е със силен парфюм) – детергентите не се изпират добре от големи елементи пране. Вторият вариант е да се използва допълнително изплакване.

Много по-сложна е ситуацията с изстискването – пълнителите за завивки се състоят главно от влакна, слабото място на които е склонността да образуват бучки. За да се предотврати изместването на пълнителя по време на пране, към барабана на пералната  машина се добавят няколко топки за тенис. Центрофугирането трябва да се извършва при ниски скорости и най-добре – на ръчна настройка, за да не се получи усукване, вместо изстискване на водата.

Олекотените завивки се сушат върху плоска, хоризонтална повърхност, тъй като при закачане мокрият пълнител се плъзга надолу (особено ако няма добро капитониране). Избягвайте пряката слънчева светлина и в никакъв случай не сушете завивката с нагревателни устройства – това ще изсуши естествените влакна и ще започне да се деформира. Винаги четете инструкциите на производителя върху етикета. Не можете да перете всички модели в пералня – за някои е по-добре да ги дадете на химическо чистене.

 

Ръчно пране

Тежък и голям модел (например памучна олекотена завивка) се почиства по-лесно и по-безопасно на ръка, тъй като може да претовари пералнята и да причини щети. За ръчно пране (особено на по-деликатни аксесоари) използвайте неутрални, меки препарати и топла вода. Ако производителят препоръчва, можете да добавите предварително накисване.

Технологията е следната: разтворете гела във вода, изплакнете продукта, потъркайте с гъба особено замърсените места и изплакнете няколко пъти под душа. Изцедете водата без навиване и изсушете по същия начин на хоризонтална повърхност.

За да могат спалните принадлежности да издържат по-дълго време:

– сменявайте спалното си бельо навреме;

– редовно проветрявайте завивките;

– използвайте микро почистване за малките петна.

Не е необходимо да се пере цялата завивка често – прекомерната обработка нарушава защитата на естествените материали. Синтетичните аналози също се износват, ако се перат често.

Източник: https://domo-tex.com/

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *