Как да приучим детето да подрежда играчките си

Поддържането на ред в детската стая е изключително трудно. И всичко това, защото по време на играта всяко дете се опитва да използва целия арсенал от наличните детски играчки. Не е лесно да вървите подир малките палавници и постоянно да прибирате разхвърляните по пода кукли, плюшени животни или други игрални комплекти. Разтребването обаче може да се улесни ако следвате няколко прости съвета от експертите.

Нека не забравяме, че играта е форма на развитие. Помага на детето да опознае света, да „влезе“ в различни роли, да мечтае и фантазира, да намери обяснение дори за най-неразбираемите въпроси. В този смисъл всички детски играчки са инструменти за създаване на един магичен свят.

Но понякога родителите са купили толкова много играчки, че те буквално задръстват стаята. За да разрешите проблема, важно е да започнете почистване на детската и  ревизия на играчките.

Ето кои от тях трябва напълно да отстраните:

  • Счупени играчки, които не могат да бъдат възстановени – това включва мозайка със загубени детайли, конструктори, на които липсват всички необходими елементи, автомобили без колела, мечки с откъснати лапички и така нататък.
  • Играчки, които не са подходящи за възрастта на малчугана – ако той е вече ученик, време е да занесете в килера всички кубчета и пирамиди, които не са подходящи занимания за пораснали деца.
  • Играчки, които са станали безинтересни за хлапето – за съжаление, има и такива. Не ги изхвърляйте, но просто ги складирайте извън детската стая или ги поставете в някое далечно чекмедже. Ако детето ги потърси, можете да му ги покажете веднага.

След като направите ревизията, всички детски играчки, останали след нея, е добре да бъдат подредени в специални шкафове или контейнери, за лесен достъп. Ако тези контейнери са умело декорирани, детето ще ги използва с удоволствие и редовно ще прибира в тях всичките си играчки. За да има повече ред, можете да му помогнете да ги сортира по вид или по материали на изработка.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *