Какво трябва да знаете за мъдреците

Какво представляват мъдерците

Мъдреците са  кътниците, трети по ред, използвани за смилане на храна, и последните постоянни зъби, които никнат при повечето хора. Повечето възрастни имат четири мъдреца – два отгоре и два отдолу зад първия и втория комплект молари. Възможно е да имате по-малко от четири мъдреца, да имате повече от четири, а някои хора дори нямат!

Защо се наричат мъдреци

Въпреки че не знаем със сигурност кога третите молари са били наречени мъдреци, повечето хора са на мнение, че прякорът е започнал, защото мъдреците никнат, когато детето е по-голямо – и вероятно – по-мъдро.

Защо мъдреците трябва да се извадят?

Не на всеки се вадят мъдреците, но стоматолозите препоръчват вадене на мъдреци, ако те:

  • Причинява струпване на зъби или преместване на други зъби и ги прави криви
  • Растат настрани или в друго нежелано положение (често наклонени напред)
  • Само частично избиват
  • Причиняват болки в челюстта
  • Непрекъснато се развалят зъби или стават инфекции
  • Няма място за никнене

В редки случаи в меките тъкани могат да се образуват кисти (торбички, пълна с течност) или тумори, които могат да причинят увреждане на челюстта и околните зъби. Това не е добре, ако планирате да поставите дентални импланти София в близко време.

Ако повечето хора ги премахват, защо така или иначе имаме мъдреци?

Мъдреците вероятно са по-полезни за обработване на хрaната на нашия предшественик и за издържане на прекомерното износване на зъбите от храна, състояща се от листа, корени, месо и ядки. С появата на съвременни съдове и прибори за хранене, които помагат за нарязването на храната и тъй като готвим голяма част от храната си, което я прави по-мека, нямаме нужда от същата дъвкателна сила, която някога е била необходима. Освен това, човешката челюст е станала по-малка през еволюционната история. Мнозина просто вярват, че сме надраснали нуждата си от мъдреци и те са oстанали без функции поради еволюцията.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *