Въздушен компресор – най-важните технически характеристики

компресор за въздух

Техническите характеристики на всеки въздушен компресор определя възможностите му на работа и обхвата с пневматични инструменти. Именно благодарение на тях могат да се направят предварителни заключения за компресора преди покупка и въвеждане в експлоатация.

Това е от съществено значение при проектирането и изчисленията за създаването на нови производствени площи, което е свързано и с избора на подходящи инструменти – надеждно пневматично оборудване и неговия източник на енергия.

Един от основните показатели на конкретния модел въздушен компресор е разбира се, неговото налягане. Това показва, че той е в състояние да изпомпва въздушна маса в затворено пространство и да създава вътрешно налягане с определен размер. Стойността зависи от класа и мощността на дадения въздушен компресор. В зависимост от това налягане има и различни модели пневматични инструменти, подходящи за конкретния компресор. Повече продукти и резервни части за компресори на въздух може да видите тук https://gav-bulgaria.com/продукти/компресори-за-въздух/

Например, за битови нужди не е необходимо да се използва модел, създаващ свръхвисоко налягане, а малка машина с работно налягане до десет бара ще свърши отлична работа. За големите предприятия съответно се използват по-мощни компресори. Работното налягане на компресора е средната стойност между два показателя. Това са максималното създадено налягане, при което автоматиката спира да изпомпва, и минималното налягане в системата, когато компресорът започва отново работа. Обикновено разликата между тях е 2 бара.

В големите производствени съоръжения голямо значение имат и другите технически характеристики на въздушния компресор, сред които специално място заема показателя за производителност.

Производителността е параметър, който показва колко въздух може да достави компресора за определен период от време, независимо от налягането. Мерната единица за тези данни може да бъде m3 / час или литър / мин. Този индикатор варира значително при различните компресори, затова трябва внимателно да бъде обмислен когато се избира въздушен компресор за конкретна цел.

Друга важна техническа характеристика на въздушните компресори е задвижваната мощност, която се измерва в kW. Мощността на двигателя има голямо значение. Като се имат предвид данните за мощността на задвижването, могат да се направят важни изводи. Разбира се, колкото по-силен е моторът, толкова по-лесно компресорът ще се справи с изпускането на въздух към свързаните пневматични инструменти. Но използването на голяма мощност, когато това не е необходимо, би било напълно нерентабилно.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *