Екологично чисто отопление – само с пелети

Новонавлязла на пазара у нас технология за затопляне на вашия студен дом през дългата продължителна зима е тази, при която се използват така наречените пелети. Тя е позната още от края на миналия век. Технологията е изобретена в Северна Америка, но при нас е позната едва от последното десетилетие.

Биват няколко вида пелети, от индустриални отпадъци, от хранителни отпадъци, от земеделски отпадъци (плодови клони, черупки от плодове, но най-добрите са тези от отпадъчна дървесина. Става дума за естествено направен материал на основата на дървесината, тоест направен от трески и дървесни стърготини, които остават като отпадъчен материал от обработването на дървото.

Споменатите пелети, които се придобиват изцяло по естествен начин, без използване на каквито и да било химически елементи, имат малка цилиндрична форма, подобни на продълговати гранули. Произвеждат се в мелници или в специални цехове, и са на доста по-добри цени от останалите източници на гориво, тъй като, както вече казахме, са направени от отпадъчен материал. Те са въглеродно неутрални и по-добър проводник на топлина от дървата, не отделят сажди и миризми.

Дървесината се събира и се суши от влагата, после се смила, пресова се и накрая се запича. Самите пелети не са скъпи, но първоначалното оборудване със специални котли за пелети, печки или камини са малко по-скъпи. Тяхното съхранение също е лесно, тъй като те са опаковани в специални пликове, и по този начин са компактни и не заемат много площ, или с други думи заемат половината от площта, която биха заели съответното количество дървета за огрев.

След изброените по-горе качества и предимства на споменатите гранули за отопление, човек не трябва и да се замисля за друг начин на отопление през зимата, освен с тях. От една страна те са екологичен и чист продукт, от друга те са изключително удобни за съхранение и използване, а от трета страна са наистина евтина суровина.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *