Какви са задълженията на домоуправителя

Да бъде човек домоуправител в днешно време това не е лесна задача. Проблемът произлиза от това, че ще си има работа с най-различни хора, обитатели на жилищната сграда, кои лоши, кои добри, кои сговорчиви и кои не. Задачата на всеки домоуправител е да следи за доброто на сградата. По-конкретно той събира пари от съкооператорите си и изплаща всякакъв вид сметки за общите части, като ток, вода, парно, пелети, асансьор, озеленяване ако има двор, както и такси за хигиенисти.

Много е модерно напоследък хигиенистите да се занимават с машинно почистване на общите части, като се включи под, стени, прозорци, первази, парапети, врати и др. Всеки един домоуправител е отговорен и за извършването на какъвто и да е ремонт по общите части, включително ремонт на покрива, боядисване на стените, саниране на стените, ако се наложи. Но проблемът идва, когато някой недоброжелателен съсед се заинати и не желае по никакъв начин да се съгласи и да заплати за нещо или да се съгласи с извършването на някакъв нужен ремонт или реконструкция.

Тогава става наистина трудно и понякога се стига до съд. В правата на всеки домоуправител влиза също и функцията да наблюдава дали се спазва точно времето за отдих и почивка, имайки предвид, че след 22:00 часа вечерта е забранено да се вдига шум. Също така той съблюдава относно домашните любимци дали спазват установените норми на хигиена, а в противен случай се прави писмено уведомление, а ако не се вземат мерки може да се стигне също до съд. Но освен тези неща, които изброихме, негова задача е да намира фирми, които да му изготвят необходимите оферти за извършването на каквито и да е услуги по общите части на сградата.

За да се решат по-лесно проблемите в жилищната сграда е добре да се ползват услугите на професионален домоуправител, при което срещу определено заплащане се забравят междусъседските разправии.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *