Какво е психосоматичното разстройство?

Специалистите определят психосоматичното разстройство като поведение, което се характеризира с множество непрекъснато променящи се соматични симптоми, които не спират в продължение на минимум две години. Тези симптоми може да са в една част или в цяла система на тялото. Правило е страдащите от  психосоматично разстройство да не се съобразяват със съветите на лекарите, защото не ги приемат. Те не признават, че всъщност са болни.

Можем да разграничим два вида психосоматично разстройство:

  • разстройство на Брике
  • множествено психосоматично разстройство

Разстройството на Брике се характеризира с твърденията на болния, че от много време насам страда от соматични заболявания, въпреки че не е диагностициран с подобно заболяване и симптомите не могат да се определят като соматични. Това определено води до стрес и се отразява зле върху ежедневните ангажименти на засегнатия.

Специалистите все още не могат да обяснят възникването на подобно разстройство. Въпреки това, доказано е, че въпросните симптоми се задълбочават при стрес и емоционално страдание. Податливи на това разстройство са личностите с нисък социален статус и ниско образование. Характерните симптоми са болки в множество части на тялото като гръбнак, гърди, глава, стави  др. Може да се появи повръщане, гадене, безпричинно подуване на корема, нарушаване на равновесието, нередовна менструация, халюцинации, дори загуба на съзнание.

Множественото психосоматично разстройство се лекува с помощта на психотерапевтични методи като когнитивна и поведенческа терапия. Допуска се и прилагането на антидепресанти.

Интересно е причисляването на заболявания като диабет, язва на стомаха, псориазис, заболяване на щитовидната жлеза към психосоматичните. Не бързайте с диагнозата преди да сте прегледани от лекар, който да прецени дали сте болни наистина и какви лекарства трябва да приемате. В повечето случаи психотерапията ще бъде напълно достатъчна. Не случайно в последно време толкова популярни станаха различните техник за релакс и мислене в положителна насока. Така лесно могат да се избегнат или отстранят основните причини за симптомите. Задължителна е консултация със специалист.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *