Какви са задачите на професионалния домоуправител

Обикновено във входовете на жилищните блокове се създава т.нар. дом съвет, в който влизат домоуправител и няколко членове. Най-честата практика е да има отделен касиер, който да се грижи за събирането на такси за общи нужди, асансьор, чистач, ремонти и други. Цялата тази работа обаче може да се извършва от едно лице, а именно от професионален домоуправител.

Ако до този момент не сте се запознали с поста професионален домоуправител, то ние ще ви дадем важна информация, която може да ви помогне в случай, че домоуправителя на вашия вход не изпълнява коректно своите задължения или просто няма необходимата подготовка. Все пак, за да бъдеш управител се изисква познаване на различни закони и нормативи.

Основната задача, която стои пред професионалния домоуправител, е да изпълнява стриктно Закона за управление на етажната собственост (ЗЕУС), който включва взимане на отношение по проблемите на входа, потушаване на разногласията между съкооператорите, организиране на Общо събрание (ОС) и не на последно място поемане на ангажименти свързани с входа.

Професионалното управление на етажната собственост включва: водене на домова книга, изслушване на оплаквания от съседи, съставяне на предупредителни протоколи, намиране на общ език със съкооператорите, наемане на хигиенист, събиране на такси и редица други.

Ако избрания от вас управител не е правил тези нещата, то значи трябва да го смените или да потърсите услугата професионален домоуправител, с чиято помощ ще постигнете желания баланс във вашия вход. Разбира се, професионалното управление на входа изисква инвестиция, така че обсъдете този вариант със съседите ви, за да се постигне единомислие.

В обобщение
Немалко хора вече разбраха за опцията професионален домоуправител и като притежателите на апартаменти в по-нови блокове и кооперации вече се възползваха от нея. За вас остава задачата да помислите, дали можете да имате доверие на човек от входа, който да стане председател на управителния съвет (УС), или ще потърсите професионална помощ. Каквото и да изберете обаче ще е добра стъпка, която ще се отрази на по-добрия живот в домовете ви.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *