Покривът ми тече! Какво да правя?

Покрив

Важна част от общата конструкция на дома ви представляват улуците. Те имат важни защитни функции. Благодарение на улуците, по стените на вашата къща не се стича вода от дъждовете или когато се топи снега. Това предпазва фасадата от увреждане, а вас самите – от течове и евентуални наводнения. Улуците трябва да са монтирани правилно и винаги почистени, за да отвеждат водата. В противен случай можете да си навлечете сериозни неприятности. За да не се стига до там, е нужен обстоен преглед поне веднъж годишно. Чистете ги редовно и подменяйте старите елементи. Всички течове идват от покрива и причините са много.

Например лед, който се е образувал на покрива. Това често се случва по неговата периферия. Не сте виновни, може да се получи дори при чисто нов покрив. Натрупаният лед се наслагва все повече и в един момент водата не може да се оттича. А събралата се вода често е предпоставка за течове.

Огледайте покрива си за дупки или някакви щети. Лесно може да забележите ако има нещо нередно по повърхността му. Гледайте за разместени или паднали керемиди. Внимателно огледайте улуците.

Можете сами да предприемете някакъв ремонт. Но това е в случай, че знаете какво правите. Ако откриете теча, опитайте се да го запушите. Може, например, да използвате катран, за да запечатате или уплътните някакви пролуки. Почистете всички улуци. Бъдете много внимателни, когато се намирате на покрива!

Или просто потърсете специалист. При стар покрив трудно ще се справите с проблемите сами. Един специалист по покриви ще знае какво да гледа и как да го поправи. А това може да ви спести много усилия и нерви. Оставете нещата в негови ръце. Така ще избегнете и риска от катерене по покрива.

Съветът ни е, ако не сте сигурни какъв е проблема – викнете специалист. Не отлагайте във времето ремонта на покрива, за да не съжалявате.

Източник: Експерта в покривите – АРМОРМАТВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *