Още нещо за шумоизолация на под

Никога не сте се замисляли, че съседите отдолу причиняват много повече безпокойствие, отколкото тези отгоре. Работа не е в това, че се намират над или под вас, а в начина на разпространение на звука. Например, ако застанете в средата на стаята и чукнете по пода, звуковите вълни ще се разпръснат в различни посоки. При преминаване през въздуха колебанията ще намаляват и достигайки до различни препятствия – стени, мебели, се натрупват.

В стаята има много предмети, които не отразяват звуковите колебания, а ги поглъщат. Това са на първо място текстилните изделия – килими, завеси, покривки на мебели, възглавници. Гладките повърхности отразяват звука.

Звукът, достигнал пода, се отразява и се връща обратно в помещението, а нагоре към съседите няма да проникне толкова много. При многократно отразяване на звуковите вълни възниква ефекта на ехото. Това е особено характерно за празните или с малко мебели стаи с гладки тавани, направени от гипсокартон. Даже движещото се куче е в състояние да дразни съседите.

От всичко това е ясно, че мероприятията по шумоизолация на пода са нужни преди всичко на съседите отдолу, а не на вас. Не трябва да се забравя, че и те имат същите права, както самите вас. Те могат да потърсят правата си или да започнат саморазправа, което не е желателно.

Неприятни са и звуците от ударния шум, който се предава не само вертикално, а и по хоризонталните повърхности, прониква във всички етажи по строителната конструкция. Ефектен начин за шумоизолация на пода, особено от ударния шум това са така наречените „плаващи“ подове. Идеята се състои в това да се отделят твърдите връзки. Това се постига с използването на минерална вата като изолиращ материал.

След преключване на технологичния процес по поставяне и закрепване на звукоизолиращия материал, се поставя окончателното подово покритие. Общата дебелина на пода при използване на минерална вата за шумоизолация на под може да достигне до 17 см, което не е приемливо за много жилища. Има много други материали с много по-малък обем, но не с по-малък ефект.

С много добър ефект за шумоизолация на под са редица естествени, екологично чисти материали, които освен добра звукоизолация, притежават и добра топлоизолация и прекрасни декоративни качества.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *