Мъжките часовници – една вековна традиция

Нито един елемент от мъжкия стил не съчетава модата и функционалността както ръчния часовник. Никой друг мъжки аксесоар не вдъхва такава преданост и интерес.

Въпреки това, в днес има хора, които вярват, че часовниците най-накрая са извървели пътя си и ще избледнеят по подобието на други анахронизми като монокли и жартиери.

И въпреки всичко, популярността на ръчния часовник продължава.

Преди часовникът да се превърне в основен аксесоар от мъжкия стил по целия свят, до края на 19 век той се е считал за бижу изключително за жени. Мъжете използвали джобния часовник. Това не било някакво произволно модно решение, основано на вкус или пол. Всъщност има практическа причина за предпочитанията на мъжете.

Преди 20 век часовниците са били изключително податливи на увреждане. Влагата, студът, топлината и прахът лесно можели да наранят сложните зъбни колела и пружини в рамките на часовника, което водело до загуба на точността му. В един момент функционалността измества модата, така че джобните мъжки часовници се използвали само, когато е необходимо.

Както при повечето неща в мъжкия стил, отнема много време, за да се променят моделите и часовникът да излезе  от мъжкия джоб и да бъде поставен на китката му.

Сега сме в епоха, в която човек може да провери времето, като натисне бутона на смартфона си, затова вече стои въпроса: „Има ли все още причини да се носи часовник?“

Това е справедлив въпрос и продажбите на часовници всъщност започнаха да намаляват в началото на този век, отчасти благодарение на увеличената употреба на смартфони. Но след достигането на най-ниското ниво през 2009 г., продажбите на ръчни часовници започна да се увеличава с постоянен темп от година на година и вероятно ще продължи възходящата тенденция.

Ръчните часовници са функционални и удобни. Когато се сдобих с първия си смартфон, бях един от онези хора, които свалиха часовника си. Защо нося часовник, помислих си, когато имам вграден в телефона?

Но след една година без часовник ми беше омръзнало да вадя смартфона си от джоба си, винаги когато исках да науча часа. Неволно бях пропътувал назад повече от сто години, обременявайки се със същите неудобства. Във всичко останало смартфонът ми беше на светлинни години от началото на 1900 г., но като часовник, той по същество беше старомоден джобен часовник.

Нещо повече, с традиционния ръчен часовник не е нужно да се притеснявате за това, че батерията на вашия часовник ще падне и ще трябва да го зареждате отново. Кварцовият часовник може да мине месеци без нова батерия, автоматичните часовници почти никога не губят заряд, а механичният часовник трябва само да бъде навит, за да работи – не е необходимо захранване.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *