Музикални играчки – радост и полза за родителите

Всяко дете има право на радост. За да се радва детето може да му подарите разнообразни детски играчки и музикални инструменти. Днес магазините предлагат голямо разнообразие от музикални играчки за деца от всякаква възраст.

Тези играчки помагат за положително развитие на слуха, фини двигателни умения, тактилни усещания, чувство за ритъм и творчески умения. Изборът на играчки трябва да бъде съобразен с възрастта на детето, защото те трябва не само да предизвикват интерес у него, а и то да има възможност да ги разбере, оцени и използва, примерно ако е музикален инструмент.

Музикалните играчки се избират като начало за развитие координацията на ръцете и слухово възприемане. Когато поотрасне детето вниманието му се насочва към специална детска играчка с много бутони, с музика и светлини. Този така да се каже музикален център развива координация, може да има обучаваща програма и развива съобразителността на малкото. Около три годишна възраст може да се купят музикални играчки като по-сложните музикални инструменти (пиано, барабан). Тези инструменти не само развиват чувството за такт, но предизвикват у малкото дете любов към музиката и към някакви музикални предпочитания.

Психолозите препоръчат занимания на децата с музикални инструменти, тъй като при децата бързо се развива речта. Известно е, че всяко дете практически иска да повтаря и имитира слушаната мелодия или песен. Развива се паметта и вниманието, и такива деца в повечето случаи изпреварват в своето умствено развитие другите свои връстници. Не трябва обаче да се натрапва на детето музикален инструмент, ако на него това не му харесва. Методът на принуда може само да навреди и изгуби интереса към музиката като цяло.

Несъмнено общуването с децата и занимаването с увлекателни игри доставя море от удоволствие и цял ред от положителни емоции. Като се занимавате с децата с новите музикални играчки вие ги учите на различни танцови движения и различни упражнения. Винаги приемайте предпочитанията на децата, техните желания и интереси. Много е приятно да наблюдаваш собственото си дете как си играе с музикалните играчки, танцува или препява своята любима песен. Възможно е след такава игра с музикални инструменти вашето дете да иска да се научи да свири на истински инструменти – пиано, китара или някакъв друг инструмент.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *