Как да се подготвим за кръщене

С раждането на детето започват и мислите за радостните мигове, свързани с него. Майката чака с радост и вяра 40-я ден, за да бъде прочетена чиста молитва и да се въведе детето в храма, за да бъде защитено с Божията благодат. От този момент започва и приготовлението за едно от най-важните тайнства – кръщетенето.

Кога да се кръсти детето няма определена възраст, затова вие сами трябва да решите кога да се случи това. Като се има предвид духовната важност на това тайнство не е необходимо да се закъснява много с него. Обикновено това се случва около годинката на детето когато и то е в състояние да понесе обреда без капризи. Когато започне да разпознава своите и чуждите хора, то може да се изплаши в храма при вида на толкова хора, да се разплаче и да усложни процеса на кръщенето както за себе си, така и за родителите и свещеника.

След като родителите са решили да кръстят детето си, то те избират храм за това събитие. Разговарят със свещеника за определена дата и за въпроси, които ги интересуват за правилната организация на това свято за тях мероприятие. Трябва да се изберат и кръстници. Такива могат да бъдат близки, приятели, но трябва родителите да предпочитат човек, който ще се грижи за детето, за неговото духовно израстване.

Добре е да се обърне внимание и още на няколко момента преди кръщенето.  Кръстниците трябва да са православни християни. Не е задължително те да са семейство или да им предстои сватба. Кръстница не може да бъде жена, която е родила преди по-малко от 40 дни.

Името на детето може да бъде избрано по православния календар в съответствие с датата на раждането му и най-близкия около нея светец. Често се случва така, че името на светеца не отговаря точно на съвременните имена и за това изберете име, което ви харесва.

За самото кръщене са необходими някои неща. Обикновено кръстникът купува кръстче, което е желателно да бъде малко със закръглени краища, за да не се нарани детето. Добре е да има икона на светеца, на който е кръстено детето, както и свещи. Последните се купуват от храма.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *