Как да се грижим за спалното си бельо в условия на коронавирус?

Колко дълго оцелява коронавирусът в спалното бельо?

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в световен мащаб коронавирусът се предава чрез дихателни капчици (от заразено лице, например чрез кихане или кашляне), а не чрез предмети и материали, които при предаване могат да предадат болестта.

Световната здравна организация отбелязва, че данните показват, че новият коронавирус може да остане активен с часове до дни на повърхности, изработени от най-различни материали, включително дрехите и спалното ни бельо.

Домашният текстил, според експерти в областта на общественото здравеопазване, могат да задържат капчици от вируса, тъй като ги използваме всеки ден. Тези частици изсъхват с времето и вирусът става неактивен. Но всъщност не знаят колко бързо се случва това. Учените научават нови неща за този вирус всеки ден.

Това, което знаят, е, че капчиците изсъхват по-бързо при определени условия, напр. ако дрехите и спалното бельо ни са от естествени влакна.

 

Има ли някои видове тъкани, които са по-податливи на вируса от други?

Учените твърдят, че оцеляването на вируса зависи от тъканта, тъй като някои тъкани са по-порести от други.

Някои изследователи смятат, че влакната от порест материал улавят частиците на вируса, изсушават ги и ги изхвърлят. От друга страна, гладките повърхности като кожа и винил могат лесно да се изтрият, а тези тъкани оставят чисти.

Спалните комплекти, направени от синтетика, като полиестер или спандекс, могат да задържат вируса по-дълго от „дишащите“ материи, като памук. Това означава, че е препоръчително постелките и завивките да се перат често (съдържащи или направени изцяло от синтетични влакна), какъвто е случаят със синтетичните тъкани като цяло.

Също така, инструкцията е да се обърне специално внимание на копчетата и циповете. Знаем, че коронавирусът оцелява дълго време върху повърхности като пластмаса и алуминий. Затова препоръките на експертите е да мием често ръцете си и да перем по-често от обикновено тъканите, с които влизаме в контакт ежедневно.

Източник: https://spalno-belyo.com/

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *