Какво да гледаме, когато купуваме лаптоп втора ръка

Ако старият ви лаптоп вече се предава под натиска на дългите години употреба, значи е време да си потърсите друг. Разбира се, вместо да харчите много и излишни пари за чисто нов, е по-добре да обърнете внимание на „секънд хенд“ офертите. Преди да започнете да търсите лаптопи втора ръка в Bazar.bg, ето какво е добре да знаете.

Съвет №1: Знайте от какво се нуждаете

Уточнете пред себе си дейностите, за които искате да използвате лаптопа си, за да определите минималната оперативна памет и процесора, от които се нуждаете:


  • Основна употреба: Имейл, уеб сърфиране, споделяне на снимки, основни офис задължения, лични финанси – 2 GB, 1GHz.
  • Междинна употреба: Всичко по-горе плюс изтегляне / управление на музика, основен творчески софтуер, усъвършенствани офис задължения – 4GB, 2GHz
  • Разширено използване: Всички по-горе плюс редактиране на филми / снимки / музика, игри, уеб хостинг, разширени функции – 6GB, 4GHz.

Съвет №2: Проверете батерията

Ако планирате да използвате вашия лаптоп изключен от контакта, потърсете тип „тетрадка“ (ноутбук) с литиево-йонна батерия за повече издръжливост далеч от източник на захранване. Въпреки това, повечето батерии имат живот от 3 години, така че батерията в използвания от вас ноутбук може вече да е отслабнала. Помислете за закупуване на нова или допълнителна батерия.

Съвет №3: Компютърни игри

Използваният лаптоп не е най-добрият избор за най-новите компютърни игри, но би бил чудесен за класическите игри. Помислете от какво се нуждаете и дали това уточнение е важно за вас.

Съвет №4: Проверете компютъра, преди да го купите

Проверете внимателно състоянието на следните компоненти, преди да го закупите.


  • Погледнете ъглите на кутията за признаци на удар. Пукнатините ще причинят минимум скърцане и потенциално могат да доведат до разпадащ се в ръцете ви лаптоп. Потърсете и други нередности, като хлабави панти, деформации, подравняване на капака и дори липсващи части като винтове и капаци на портовете.
  • Проверете състоянието на екрана. Не се захващайте с екран, който трепти или има неравномерна яркост. Това може да означава хлабави връзки, които не могат да бъдат поправени – или пък дефектна подсветка. Проверете за „мъртви“ пиксели, което означава бели петна на екрана.
  • Обърнете внимание на клавиатурата и мишката. Това са най-използваните части на лаптопа. Можете да откриете евентуални повреди или нередности. Тествайте и CD устройството, ако искате да можете да инсталирате нов софтуер.
  • RAM – количеството RAM (или паметта) значително определя скоростта на вашия лаптоп. Когато проверявате използвания си преносим компютър, вижте за налични слотове за памет. Оперативната памет е достъпна в наши дни и можете да я надстроите според вашите нужди, ако има отворени слотове.

Съвет №5: Вземете подходящите софтуерни документи и лицензи

Поискайте оригиналните компактдискове със софтуер, компактдиск за възстановяване, драйвери, ръководство за работа и всичко останало, което се предлага с лаптопа. Не забравяйте да прехвърлите останалата гаранция, останала за уреда, на ваше име.

Съвет № 6: Проверете свързаността

Помолете продавача да демонстрира свързаността чрез набиране на интернет доставчика си за интернет връзка. Проверете за налични USB слотове в задната част на компютъра.

Съвет № 7: Купете реномирана марка

Apple изгражда някои невероятно издръжливи компютри. Lenovo също си струва да се проучи. Имайте предвид, че някои марки като Dell могат да бъдат закупени чисто нови само за малко повече от стойността на използвания. Като цяло преносимите компютри на Sony са малко по-малко издръжливи от лаптопите в бизнес класа. Те обаче са много привлекателни и често се предлагат в комплект с много приятен софтуер.

Съвет № 8: Не плащайте твърде много

Преди да поемете ангажимент за закупуване на който и да е компютър, получете обективна прогнозна стойност за него. Има онлайн инструменти, които ви позволяват да изчислите това. Просто въведете определена информация за използвания компютър и текущата пазарна стойност веднага се появява на екрана.

Успех с покупката на следващия ви лаптоп!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *