За спорт и разходка – ветроходни яхти

Ветроходните яхти имат две основни части – корпус и снаряжение. На корпуса се разполага екипажа и доставите на яхтата. Под снаряжение се разбират платната и всички устройства за монтирането и управлението им.

Във ветроходството се използват най-различни по видове и размери яхти. В зависимост от условията за плаване в този или онзи район се използват големи или малки ветроходни яхти, както и различни конструкции. Има два основни критерия, по които се определя типа на яхтата. В първия случай той се определя от предназначението и района на плаване – за возене със семейството в малки водни басейни или за световна регата. Вторият критерий за определяне на типа (вида) е конструкцията на корпуса и снаряжението.

В първия случай се различават круизни и състезателни. Основното предназначение на състезателните модели е състезание на ограничени разстояния, затова те се произвеждат изключително леки. За далечни плавания те не са достатъчно устойчиви и нямат нужните битови условия. Ясно е, че в такива плавателни съдове не може да има запаси. Освен това лесно се обръщат дори при среден и слаб вятър, за това за тях плаванията е най-добре да с правят по реки и езера.

В съвременното ветроходство този вид състезателни ветроходни яхти са малко разпространени. Има големи състезателни лодки с платна за участие в морски състезания. Те са пригодени за далечни плавания, дори океански. Снабдени са с необходимото навигационно оборудване и, като правило, имат помощен двигател.

Освен тази обща класификация има още и спортна такава, определяща разделянето им на класове. Класифицирането по класове е необходима за участие в състезанието при равни условия за оспорваната борба. В рамките на всеки клас по възможност се осигурява равен шанс на участниците в състезанието (в случая шанса се определя от самата яхта).

Ето защо вие най-напред следва да определите от какъв вид ветроходни яхти се интересувате в зависимост от целта, която ще следвате. Да сте наясно къде ще я ползвате, какво ще има на борда и каква именно да бъде – размер и тип. Размерът на ветроходните яхти е различен и какъв ще изберете зависи от много фактори – колко човека ще има на борда, тяхното сумарно тегло, товароподемност, размер на разходите и други.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *