Видове интериорни врати според начина на отваряне

Интериорните врати са предназначени да разделят пространствата в жилището, т. е. да осигурят спокойствие в съответната стая. Стандартният начин на отваряне отдавна еволюира, благодарение на което се появяват нови, но не винаги по-удобни. Понякога обаче се налага ползването им за определени помещения.

Летящи интериорни врати – класика в жанра, именно този начин на отваряне може да се нарече класически. В този случай платното се монтира на панти към касата и се поставят дръжките. За свободното движение на този вид изделия е необходимо да има достатъчно място. Към предимствата на летящите конструкции може да се отнесат стабилността и обикновеното ползван. За постигане на максимално плътно затваряне по контура на касата може да се разположи еластичен уплътнител.

Плъзгащите интериорни врати са друг вид отваряне. Конструкциите от този вид, като правило, се използват в условията на ограничено пространство или като преграда за разделяне на голямо помещение на отделни зони. Те могат да са от едно или две платна. Платната се монтират на специални ролки, които им позволяват да се движат в определена посока. Прилагането на тази технология позволява лесното движение на платната.

Практически могат да се направят от всякакъв материал – дърво, стъкло, PVC. Това са едни от най-безопасните конструкции, защото траекторията на движението им изключва възможността да се нанесе травма на човек при отварянето им. Разнообразието им е много голямо.

Интериорните врати тип хармоника се състоят от няколко шарнирно съединени платна. При отваряне се събират около вертикалната ос, а при затваряне се разполагат частите една до друга. Обикновено се правят много леки, за да се осигури лесното им отваряне даже от деца и хора с ограничени възможности.

Люлеещите се интериорни врати може да се каже, че са частен или специален случай на класическите летящи врати. Могат да са както с едно платно, така и с две, в зависимост от конфигурацията на помещението и ширината на отвора. Трябва да има възможност платното да се отваря навън и навътре без проблем. Тези изделия не могат да се похвалят с добра изолация и изискват много място за движение на платното. Основното предимство е това, че тази конструкция осигурява свободно преминаване от едно помещение в друго за сметка на това, че става само с натискане (бутане) на платното.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *