Астигматизъм – какво представлява?

Астигматизмът е заболяване на очите, което лесно може да бъде излекувано. Заболяването се характеризира със замъглено виждане и главоболие. Причината за това замъгляване е неспецифична кривина върху роговицата.

Често срещано е съчетанието астигматизъм – късогледство и астигматизъм – далекогледство. Възможно е човек да се роди с него, но не е изключено да се развие след вероятна травма на някое от очите, операция или болест.

При астигматизма решаваща роля играе наследствеността. Често, обаче, се случва да се появи астигматизъм след операция при катаракта.

Офталмолозите предписват корекция на зрението с очила или лещи, но те се изработват строго индивидуално след специализиран преглед.

Астигматъзмът се лекува оперативно. Лазерната терапия е изключително ефективен метод. Достатъчна е местна упойка и за по-малко от 30 минути всичко приключва. Пациентъте, които се подлагат на това лечение, могат още същия ден да се приберат у дома.

Вместо лазерна корекция може да се приложи фоторефрактивната кератектомия. При нея, обаче, има странични ефекти като дразнене на очите, сухота, а в някои случаи и загуба на зрението. Разбира се, в повечето случаи този метод е успешен.

Трябва да сте наясно, че астигматизмът трябва много точно да бъде диагностициран. Офталмологът трябва да изключи възможността за наличие на миопия и хиперметропия и да потвърди категорично, че става дума за астигматизъм.

Тъй като към настоящия момент не може да се каже какво причинява появата на астигматизма, няма как да се дефинират навиците, които трябва да се избягват.

Затова е препоръчително пациентът да се съобразява с препоръките и предписаните очила от офталмолога. Те трябва да се носят винаги, за да не се натоварват очите допълнително и да се появява главоболие и гадене.

Когато носите лещи, спазвайте стриктна хигиена при използването и сухранението им.

Храненето на страдащия от астигматизъм трябва да е балансирано и изключително пълноценно. Не е препоръчително да има и най-малкия дефицит на витамини или минерали.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *