Антибиотици във вашата чаша: без рецепта или съгласие

От незапомнени времена човечеството страда от ужасни болести, епидемии и пандемии, отнели милиони човешки животи по целия свят.

Нито хората, нито животните обаче „усвояват“ лекарствата напълно. Те се отстраняват от тялото, навлизат в околната среда  и отново се озовават на масата ни – в чашата с вода. Замисляли ли сте се по какъв начин идва при вас хапчето?

Досие за антибиотиците: какво, къде и кога

Най-малко 10% (до 90%) от всички лекарства, милиони тонове от които се произвеждат годишно по целия свят, навлизат в околната среда чрез битови канализации, както и от ниви и ферми. Този „коктейл“ се изпраща към подпочвените и повърхностните води, а оттам към водоснабдителните мрежи. Заедно с цикъла на водата възниква и „цикълът на лекартвата“: имайте предвид, че този цикъл включва вашите чаши чай, кафе и купички супа.

Антибиотици срещу бактерии

Да се ​​върнем към разговора за това какво ни заплашва неразумният прием на такива лекарства. Дори в малки количества антибиотикът е токсичен за организма и подкопава микрофлората, което може да доведе до системни заболявания. Освен това именно ниските концентрации на антибиотици допринасят за развитието на имунитет в бактериите към тях и появата на резистентни патогени – така наречените супербуболечки.

Прогресивната антибиотична резистентност означава, че в бъдеще дори обикновените операции могат да носят смъртна заплаха, тоест медицината ще се върне в безпомощното състояние отпреди век.

Сред основните места за размножаване на такива супербуболечки са болниците и животновъдните ферми. В последния случай антибиотиците се използват за лечение и профилактика на заболявания. Продуктите от животновъдството подлежат на строг контрол по отношение на съдържанието на остатъчни количества фармацевтични продукти – но всъщност никой не е мислил за водоизточниците. А всички ние си мислим, че си наливаме напълно чиста вода от чешмата.

Затова е важно да бъдете съвестни и да се грижите за качеството на водата в дома си. Последващата обработка на чешмяна вода с качествен филтър ще помогне за намаляване на тежестта върху тялото и поддържане на здравето не само на възрастни, но и на деца – в края на краищата те се нуждаят особено от грижи и защита.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *